Reis warmtenetten Denemarken en Zweden

Is dit artikel niet goed leesbaar? Klik hier om de mobiele versie te raadplegen.

Eind september trokken onze medewerkers Stefaan Soenen, Frederiek Madou en Bram Pauwels voor een week naar Denemarken en Zweden. Op het menu stonden een conferentie rond warmtenetten in Aalborg, bezoeken aan warmtenetten in Lund en Malmö en een vergadering met een leverancier in Kopenhagen. De heren stuurden volgende postkaarten naar huis:
 


 
   

Stefaan en Frederiek smeren de kuiten voor een fietstocht.

Dag 1 in Aalborg (Noord-Denemarken) hebben we wat tijd vrij om de stad te verkennen. Jawel, wij hebben onze fiets meegebracht op deze trip!

  Dit is een restant van een warmtebuffertank waar warm water opgeslagen werd om later geleverd te worden via het warmtenet.

  Kijk daar, een piekcentrale voor de ver-warmte-voorziening van Aalborg

  Frederiek gluurt binnen naar de gigantische gasketels. Het was lekker warm, dus geen activiteit te bespeuren. Deze jongens schieten enkel in actie bij vriesweer!

  Naast een brug zien we een pompcentrale voor het warmtenet, rood is warm, blauw is koud, makkelijk.

  Aalborg staat vol met kunstig beschilderde gevels. Prachtig!

  De warmtenetconferentie, met zicht op de haven

  Dit warmtestation verwarmt een flatgebouw in Malmö met meer dan 100 appartementen. Er zijn geen individuele warmtetellers, je betaalt een vaste kost per appartement. Er is hier ook een gemeenschappelijke ruimte met een magnifiek terras. Dat kun je als bewoner gratis gebruiken. Ideaal voor een receptie met vrienden of een kaartavond of … Blijkbaar zijn die gemeenschappelijke ruimtes standaard in flatgebouwen. 

  Dit is de stookplaats van een grote fabriek (Tetrapak) die aangesloten is op het warmtenet.  Ideaal voor een gezellig warm koffietje, enkel warme buizen, geen rookgassen of ketels!

 

Örtoftaverket: een biomassacentrale zoals ze ze wat ons betreft wel mogen bouwen. Deze centrale ligt 20 km van Lund en 20 km van Eslöv (Zuid-Zweden). Deze centrale zorgt voor ongeveer de helft van de warmte voor beide steden (in totaal 500 GWh/jaar = 500.000.000 kWh). Ze wordt bedreven zoals een kachel. Toen we de centrale bezochten, was het relatief warm, dus werd er geen stroom en warmte geproduceerd. Er werd kouder weer voorspeld, dus bracht men alles in gereedheid om enkele dagen later de centrale op te starten. Intussen werd de warmte voor het warmtenet geleverd door restwarmte van een nabijgelegen suikerfabriek (net buiten beeld links, de enige nog in Zweden, strategisch in stand gehouden)

Op de foto zie je een gigantische hoop zaagsel (bleek) en afbraakhout (donkerder). Verder wordt ook veen en houtsnippers afkomstig van hout uit bossen gestookt. De centrale kan 110 MW warmte produceren en 40 MW elektriciteit. Zoals gezegd wordt de centrale gestuurd door de warmtevraag. Elektriciteit is een welkom nevenproduct. De rookgassen worden gecondenseerd doordat de retourleiding van het warmtenet slechts 40°C heeft. Deze condensatiewarmte (de zogenaamde latente warmte die ontstaat door de waterdamp uit de rookgassen te condenseren tot water) levert een slordige 18 MW warmte op. Het condenswater wordt behandeld en geloosd in een nabije beek. Door de condensatiestap bedraagt het totale rendement van de centrale om en bij de 100%. Alle energie wordt nuttig aangewend.

Ter vergelijking, een biomassacentrale met enkel elektriciteitsproductie strandt bij een rendement van 25%, bij de uiteindelijk niet gerealiseerde BEE-centrale in Gent was het vooropgestelde rendement ongeveer 42%. Dan kun je beter de warmte ook benutten in een warmtenet, denken wij dan…

 

 

Örtofta buiten: Tijdens onze trip maakten we voor het eerst ook gebruik van Blablacar, dat is een site waar je vrije plaatsen in je auto verhuurt, je bepaalt zelf de prijs. Op die manier zijn auto’s meer gevuld, worden dus ritten uitgespaard, kunnen mensen goedkoper reizen, druk je je brandstofkosten, leer je nieuwe mensen kennen… Wij zijn overtuigd! We namen in totaal 6 mensen mee tijdens de heen- en terugrit, van een Brugse geneeskundestudente die stage loopt in Kiel (Duitsland), een Duits-Turkse technieker die satellietantennes herstelt, een Italiaanse doctor die net een beurs over windenergie bezocht had, tot een Canadees onderweg naar een bioboerderij in Ierland… Een aanrader!

Het was een intense week, met een zeer strakke agenda en vele indrukken. Wij keerden terug met frisse inzichten voor warmtenetprojecten!