Skip to main content

Persbericht -- Hart van duurzame energiecentrale onderweg naar centrum Brugge

Vandaag is een mijlpaal voor de energiecoöperatie Beauvent, het Brugse bedrijf DuPont en CallensVyncke uit Waregem. De 3 partijen bouwen sinds 2018 aan een duurzame energiecentrale op de site van DuPont in Brugge.

Ondanks alle uitdagingen ivm COVID-19 zet vandaag een indrukwekkend onderdeel van de nieuwe warmtekrachtcentrale (WKK-centrale), een aardgasmotor van maar liefst 93 ton, koers naar de site in Brugge vanuit de Cosco-terminal in de haven van Zeebrugge. Energiecoöperatie Beauvent is de investeerder en uitbater van de centrale en werkt samen met specialist CallensVyncke om van dit project een succes te maken.

De warmtekrachtcentrale zal DuPont in de nabije toekomst van duurzame elektriciteit, stoom en proceswater voorzien. De warmte die in een gewone gascentrale verloren gaat via koeltorens, wordt dankzij dit project volledig gerecupereerd en als energiebron gebruikt. Een economische en ecologische win-winsituatie.

Algemeen directeur van Beauvent Frédéric Haghebaert is verheugd: “We werken nu 5 jaar aan dit project. Het doet deugd om de puzzelstukken in elkaar te zien vallen. Onze mensen testten de motor enkele maanden geleden al in de fabriek in Noorwegen en net voor kerst ontvingen we de motor in de haven van Zeebrugge, waar we hem ook onderbrachten tot vandaag.”

Beauvent sloeg de handen in elkaar met het Waregemse bedrijf CallensVyncke om de warmtekrachtcentrale te realiseren. Ook voor hen is dit project een primeur. Johan Callens, General Manager van CallensVyncke: “Wij bouwen al 10 jaar warmtekrachtcentrales. Daarbij werkten we hoofdzakelijk met stoom- en gasturbines, maar niet eerder met dergelijke aardgasmotor. We schrijven vandaag dus ook geschiedenis.”

Voor de volgende maanden staat de afwerkingsfase gepland om later dit jaar het proefstoken te starten.

-- Einde persbericht -- 

Download hier het persbericht in pdf

 


 

Beauvent cv (www.beauvent.be) is een hernieuwbare energiecoöperatie. De meer dan 5000 vennoten investeren in zon, wind, warmtekrachtkoppeling en warmtenetten. BeauVent bouwt op dit moment aan een windpark in Bornem, een warmtekrachtcentrale bij DuPont in Brugge en een warmtenet in Oostende.

Contact Beauvent: Thomas Devogelaere, 0472/86.19.63;
Thomas.devogelaere@beauvent.be

CallensVyncke (www.callensvyncke.com/nl) is de specialist voor geïntegreerde gasgestookte WKK-installaties tussen 1 en 20 MWe. Als EPC contractor staan ze in voor de studie, het ontwerp en uiteindelijke installatie van uiterst performante warmtekrachtkoppelingen.

Contact CallensVyncke: Johan Callens, 0497 05 16 31, 
jca@callensvyncke.com

 


 

Download hier enkele foto's:
Deze foto's zijn vrij te gebruiken in uw persteksten, mits vermelding copyright.

Over BeauVent

De coöperatie BeauVent wil zoveel mogelijk mensen verenigen die mee investeren in energie-efficiëntie door WKK's en warmteneten én de productie van duurzame energie uit zon en wind.