Skip to main content

Onze zonneprojecten

Opstart 2022
Waar Gent
Geïnstalleerd vermogen 7,9 MWp
Stroomverbruik gezinnen 2000

Lemahieu Gent

De Stad Gent en Beauvent sloten een overeenkomst voor de levering van Gentse groene stroom. Op de loodsen van Lemahieu Group werd een zonne-installatie van 15.000 zonnepanelen gebouwd. Gent zal de opgewekte energie integraal afnemen voor gebruik in eigen gebouwen. 

Stad Gent sloot daarvoor een stroomafnameovereenkomst af met Beauvent. De zonne-installatie is goed voor 7.000 megawattuur per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor 2.000 gezinnen. De stad zal die opgewekte stroom al zeker voor 15 jaar afnemen voor gebruik in eigen gebouwen.

De stroomafnameovereenkomst, die mee in goede banen werd geleid door het Vlaams Energiebedrijf (VEB), is een pioniersproject in Vlaanderen: voor het eerst neemt een stad zonnestroom af die geproduceerd wordt op een dak van een private eigenaar in eigen stad. De zonnepanelen worden bovendien deels via burgerparticipatie gefinancierd. Gentenaars kregen de kans om mee te investeren. 750 Gentenaars engageerden zich voor duurzame energie in hun stad. De kapitaalsoproep was in 1,5 dag volstort.

De Stad Gent haalt nu al zo’n 10 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen in eigen beheer uit zonnepanelen op eigen daken. Dankzij de nieuwe zonnepanelen aan de Rigakaai zal Gent in één klap in totaal 46 procent van het elektriciteitsverbruik uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie halen.

Over BeauVent

De coöperatie BeauVent wil zoveel mogelijk mensen verenigen die mee investeren in energie-efficiëntie door WKK's en warmteneten én de productie van duurzame energie uit zon en wind.